Ne postoji nešto što nije dizajnirano! Tea Šubat


Članak je preuzet s media-marketing.com.

Tea Šubat započela je svoj put u području grafičkog dizajna još u Školi za primijenjenu umjetnost, a nastavila na Grafičkom fakultetu. Vjerujući da dizajn nije samo pitanje estetike, već neizostavan dio pametne i smislene komunikacije, svoj je talent usmjerila prema svijetu oglašavanja koji daje idealan balans između tih kvaliteta. S 23 godine, pobjedom na studentskom natjecanju Vizionar, osvojila je jednomjesečnu praksu u agenciji Imago Ogilvy. Praksa je prerasla u nešto mnogo više i Tea već četvrtu godinu radi kao dizajnerka u Imagu. Uz rad na brojnim projektima unutar agencije, uspješno sudjeluje na natjecanjima mladih nada iz struke, pa je tako osvojila 3. mjesto na natjecanju Young Drummers, a ove godine bila dio pobjedničkog para hrvatskih Young Lionsa u kategoriji Media. U nastavku čitate njen intervju za Media Marketing.

Tea, ti si se već u svojim studijima opredijelila za kreativne industrije, ali da li je advertising bio tvoj prvi izbor, ili si željela izučavati nešto drugo?
Tea Šubat: Čak ne bih rekla da se radilo o izboru, prije o nekom višegodišnjem procesu tijekom kojeg je sve vodilo u tom smjeru. Gledajući unazad, advertising me privlačio i puno prije nego što sam znala o čemu se tu zapravo radi. Zanimalo me kakav proces stoji iza nekakve reklame, kako se do tih ideja dolazi, tko su uopće ti ljudi koji ih smišljaju i rade? Činilo mi se iznimno zabavno, kreativno i dinamično. Dolazak na praksu u Imago Ogilvy potvrdio je moje pretpostavke i postalo mi je jasno da želim biti dio toga.

Šta dizajn predstavlja za tebe? Šta on može i treba učiniti?
Tea Šubat: Neizostavan dio svega oko nas. Naišla sam negdje na izjavu s kojom se u potpunosti slažem – da ne postoji nešto što nije dizajnirano, već da je jedina alternativa dobrom dizajnu onaj loš. Ne radi se samo o pitanju estetike, već o komunikaciji, funkcionalnosti i, u konačnici, kulturi.
Dizajn treba mijenjati svijet, i ne mislim tu isključivo na promjene svjetskih razina. Bitne su i one male, svakodnevne. Dobar dizajn čini da se osjećamo ugodno, prenosi poruke, potiče na razmišljanje. A da se ne lažemo, to što lijepo izgleda nikad nije na odmet.

Iz čega crpiš inspiraciju za svoj rad?
Tea Šubat: Čini mi se da ona dolazi iz kombinacije svega s čim se susrećem. Imam dosta šarolike interese i trudim se vidjeti i doživjeti što više. Dobre me stvari motiviraju i usmjeravaju, a one loše probude želju da kontriram nečim boljim.

Šta je po tebi od ključnog značaja za uspjeh jedne mlade osobe u ovoj industriji? Podrška kolega, talenat, zalaganje…?
Tea Šubat: Kao ključni faktor istaknula bih volju. Naravno, mogu govoriti jedino iz vlastitog iskustva, no pretpostavljam da se mnogi mladi nađu u sličnoj situaciji. Dođeš na prvi posao pametan, ozbiljan, spreman – i onda shvatiš da nemaš pojma kako se to radi u stvarnom svijetu. Nakon tog spuštanja na zemlju, na snagu stupa volja da kreneš praktički od nule i pokažeš sebi i drugima koliko dobar možeš biti.

Redovno učestvuješ u natjecanjima mladih kreativaca. Šta ona znače za tebe?
Tea Šubat: Izbacivanje iz zone komfora koje može završiti vrijednim priznanjem. Na natjecanjima imamo priliku izraziti se osobnije, bez feedbacka sa svih strana, no to istovremeno znači da moramo biti iznimno kritični prema vlastitom radu.  Young Lions natjecanje mi je posebno drago, brzo se navučeš na tu napetost.

Nebrojeno puta smo čuli da su promjene jedina konstanta, a na čelu promjena moraju biti mladi lideri. Šta bi ti mijenjala u industriji?
Tea Šubat: Unatoč tome što nisam dugo u ovom poslu, stigla sam primijetiti brojne promjene. Oglašavanje postaje autentičnije i usmjerenije jer je publika sve kritičnija. Sve više kampanja skreće pažnju na probleme u društvu i trudi se potaknuti na pozitivnu promjenu. S te strane, čini mi se da idemo u dobrom smjeru. Zato bih voljela da klijenti imaju malo više hrabrosti i povjerenja, jer se samo tako mogu dogoditi kvalitetni projekti koji će zaista ostaviti trag. A mi moramo biti pametni i uporni.

Postoji li nešto što želiš postići u ovoj industriji? Koliko daleko sežu tvoje ambicije?
Tea Šubat: Ne mislim da ću ikad konkretizirati neki cilj. Idem stepenicu po stepenicu, a smjer je obično nepredvidljiv. Sigurna sam jedino u to da želim putem uživati u projektima i biti ponosna na to što radim. Napredak je onda neizbježan.

Čemu posvećuješ svoje slobodno vrijeme, i imaš li ga dovoljno?
Tea Šubat: Trudim se odmoriti oči i umoriti tijelo, pogotovo tijekom ovakvih divnih, toplih dana. Putujem kad god stignem. Okružim se dragim ljudima, dobrom glazbom i hranom. Sve se stigne uz malo organizacije.

Originalni članak dostupan na linku.

Dajem suglasnost Imago reklamnoj agenciji da sprem i čuva moju osobnu email adresu u svojoj bazi podataka najdulje 5 godina u svrhu slanja povremenih promotivnih obavijesti.

Ako želite opozvati vašu suglasnost ili prestati primati poruke Imago reklamne agencije, molimo pišite na privacy@imago.hr i zatražite izmjenu ili brisanje podataka.